sunnuntai 18. marraskuuta 2012

stewardship and economy = taloudenhoitajan virka ja rahatalous.

Tästä aiheesta sain olla kuulemassa tiistaina puhuttelevaa settiä. Seminaarin piti Ernst & Youngilla työskentelevä, koko työuransa rahamaailmassa tehnyt, tunnustava kristitty herrasmies. Kuulijakuntana oli iso joukko 20-24v. ja pienempi joukko 25-45v. tunnustavia kristittyjä. Äärimmäisen mielenkiintoista kuulla, nähdä ja oppia tästä aiheesta, joka koskettaa jokaista joka päivä.

Seminaarin lähtöajatus oli Luuk.16:10-12 
Joka on vähimmässä luotettava, se on luotettava paljossakin, ja joka on vähimmässä vilpillinen, se on vilpillinen myös paljossa. Jos te ette luotettavasti hoida väärää rikkautta, kuka uskoo teille todellista? Ja jos te ette luotettavasti hoida toisen omaisuutta, kuka teille kerran antaa sen, mikä on teidän omaanne? 

Kaikki, mitä meillä on, on lainassa. Kun synnymme maailmaan, me emme tuo mitään mukanamme. Lähteissämme tästä maailmasta, emme voi ottaa mitään mukaamme. Jos uskoo, että Jumala on kaiken Luoja ja maailman Valtias - silloin kaikki, mitä meillä on, on lainassa Jumalalta. Hän haluaa, että pidämme hyvää huolta kaikenlaisesta omaisuudesta, mm. luonnosta, toista ihmisistä ja myös rahasta.

Vastuullisuus rahakäytössä ei kuulosta ollenkaan muodikkaalta tai coolilta. Mutta sitä Jumala haluaa ja odottaa meiltä. Raamattu kehoittaa meitä olemaan velkaantumatta kenellekään. Nyt maailmassa se tuntuu olevan vaikeaa, vaikka haluaisitkin toimia niin. Harvalla on varaa hankkia vaikkapa auto tai oma koti ilman lainaa.

Vanha juutalainen opetus,jota vanhemmat antoivat lapsilleen omaisuuden hoitamisesta meni jotenkin näin... Tuloista 1/10 menee kymmenyksiin (kehoitus nousee Raamatusta), 1/10 lahjoituksiin tarvitseville, 1/10 sijoituksiin, 2/10 säästöön ja 5/10 omaan elämiseen. Todellakin jäin miettimään kymmenyksiä ja lahjoituksia. Antaessaan saa ja tulee siunatuksi.


Monesti Jumalaan luottavat ihmiset ajattelevat, että Jumala pitää kyllä huolen omistaan. Niinhän Hän pitääkin. Mutta Jumala edellyttää meiltä silti järjen ja viisauden käyttämistä (jotka Hän on meille lahjoittanut) myös raha-asioissa. Monesti toimimme ensin, sitten luotamme että Jumala auttaa ja sen jälkeen vasta rukoilemme. Järjestys, jossa Jumala haluaisi meidän toimivan on seuraava: rukous (kysy Isältä asiasta ja kuuntele mitä Hän sanoo), luottamus ja toiminta.

Seminaarissa teimme myös dilemma-työskentelyä eli saimme tapauksen ja ratkoimme sitä. Tuli hyvin erilaisia vastauksiaja näkökulmia. Näihin tilanteisiin ei ole olemassakaan vain yhtä oikeaa vastausta.
Esimerkki: Sinulla on tililläsi 200 euroa. Seuraava palkka tulee vasta kolmen viikon päästä. Laskuja on vielä maksamatta ja ruokaakin pitää hankkia. Haluat ostaa uudet talvikengät, joita olet himoinnut jo monta kuukautta. Ne maksavat 200 euroa. Yllättäen saat lahjoituksena 200 euroa erään ystäväsi kautta. Mitä teet?

1 kommentti:

ämmä kirjoitti...

Amen my sister. Kymmenykset = 10% tuloista. Se on jännä huomata, että Jumala pitää silti huolta ja siunaa kun annamme Jumalalle kuuluvan osan!! Ole siunattu!
t.äm

Lähetä kommentti