tiistai 15. huhtikuuta 2014

vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan.


Edellisviikonloppuna sain ilon olla leirillä 16 ainutlaatuisen ja valloittavan ihmisen kanssa. Meitä oli Ikaalisista ja Jalasjärveltä. Touhusimme monenlaista yhdessä, tutustuimme toisiimme ja uusia kaverisuhteita syntyi. Loistavaa:) Mutta vielä tärkeämpi oli yhteys, jota saimme kokea uskon asioiden äärellä. Yhtenä aiheena oli radikaali usko.  Mietimme, miten kuva Jeesuksesta onkaan vääristynyt. Taide on luonut mielikuvan ylikiltistä, värittömästä, hajuttomasta ja vaarattomasta lammaspaimenesta, joka taputtelee päälaelle ja taipuu muiden tahtoon. Ketäpä kiinnostaisi seurata tuollaista pullamössö-Kristusta.  

Otapa Raamattu käteesi, kaiva esille evankeliumit ja lue joku niistä huolellisesti. Vastaasi kävelee aivan toisenlainen Jeesus. Totuus tuosta rakennusmiehestä on erilainen kuin sitkeään istutettu mielikuvamme. Jeesus oli raksamies, joka teki fyysesti vaativaa työtä. Lähi-idässä siihen maailmanaikaan ei pikkukylissä ollut kodeissa huonekaluja. Puusepät olivat rakentajia. Uskontohistoria kertoo, että rakentajat ja puusepät olivat tunnettuja oppineisuudestaan ja älykkyydestään. Jeesuksestakin käytettiin nimitystä rabbi, opettaja.

Jeesus oli radikaali, joka opetti tavalla, josta ihmiset huomasivat, että Hänellä oli auktoriteetti, valtaa. Jeesus uhmasi uskonnollisia opettajia, kansanjohtomiehiä opettamalla toisin kuin he.  Jeesus ei todellakaan ollut neutraali, harmiton persoon – vaan uhka niin papistolle kuin valloittajalle, Roomalle. Jeesus tyynnytti myrskyn ja teki monia ihmetekoja, eikä langennut saatanan kiusauksiin erämaassa. Hän paransi sairaita ja karkotti pahoja henkiä. Samalla Jeesus uskalsi rakastaa myös vihollistaan ja suostui kuolemaan ristillä kaikkien ihmisten puolesta (ihonväriin, sukupuoleen, varallisuuteen, ulkonäköön, kieliryhmään, seksuaaliseen suuntautumiseen tai mihinkään muihin ihmisten luomiin lokerointeihin katsomatta). Hänessä oli herkkyyttä, vahvuutta ja nöyryyttä. Jeesus puhutteli jo pelkällä olemuksellaan. Sokerina pohjalla - Hän voitti kuoleman. Jeesus, jos kuka, oli radikaali.

Tämä samainen Jeesus on radikaali tänäänkin. Hän elää ja haluaa olla henkilökohtaisessa yhteydessä jokaiseen meistä tämän päivän ihmisestä. Hän haluaa, että annamme hallintavallan elämästämme Hänelle. Ei mikään ihan pikku juttu. Toisille se on ihanan vapauttava ajatus – toisille taas pelottava. Mutta meistä kukaan ei voi ottaa selvää Jeesuksesta perusteellisesti muuta kuin seuraamalla Häntä - antamalla ohjat Hänen lävistettyihin käsiinsä.

Jeesus kutsuu meitä ottamaan ristimme ja seuraamaan Häntä. Ole valmis seuraamaan Jeesusta, vaikka se johtaisi siihen, että yhteisö leimaa sinut vastavirtaan kulkijaksi, erilaiseksi. Ole valmis kärsimään häväistystä ja pilkkaa Jeesuksen tähden. Ole valmis jopa kuolemaan, jos Jeesuksen seuraaminen sitä vaatii. (Tänäänkin tuhansia Jeesukseen uskovia vainotaan, pahoinpidellään, kidutetaan, vangitaan ja myös surmataan maailmalla, mm. Intiassa ja Pohjois-Koreassa.) Ole valmis rakastamaan Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Anna sen näkyä hiljaisissa teoissa, äläkä vain hienoissa puheissa.



(kirjoitettu paikallislehteen keväällä 2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti